Domov Event Festival slobody

Festival slobody

5 .
Komentáre vypnuté na Festival slobody
1,472

Dátum/čas
Date(s) - 17/11/2017
16:00 - 22:00

Miesta konania
Hrubá bašta

Kategórie


Festival slobody v Bardejove
Potrebujeme si pripomínať sedemnásty november? Malo zmysel štrngať kľúčmi? V roku 2015 sme si ako občianske združenie Kandelaber položili tieto otázky a zorganizovali diskusiu Reflektor vol. 4, kde sme sa ich snažili zodpovedať. Okrem vzácnych lokálnych hostí sa nám podarilo do Bardejova pozvať aj Jána Mitáča a Pavla Jakubčina, historikov z Ústavu pamäti národa. Tých veľmi zaujala naša iniciatíva a ponúkli nám možnosť organizovať v našom meste Festival slobody — multižánrový medzinárodný festival, ktorý má pripomínať a analyzovať obdobie neslobody na Slovensku. Ponuku sme prijali a minulého roku sme sa prvý krát podieľali na jeho organizovaní v našom meste.
V novembri tohto roka sa festival opäť rozšíri z Bratislavy aj do regiónov v podobe filmovej prehliadky spojenej s diskusiami. V Bardejove prebehne počas dvoch dní: 16. novembra v dopoludňajších hodinách bude vyhradený blok pre študentov stredných škôl, 17. novembra popoludní sa program otvorí pre širokú verejnosť. Festival organizujeme v priestoroch kultúrno-komunitného centra Bašta, vstup na podujatie je voľný. Priestor pre stredné školy je ale obmedzený, v prípade záujmu si ho môžete rezervovať na info@kandelaber.sk. Program bude nasledovný:
16. november — školy
09.00 — Stopy v snehu
Dokumentárny film o pašovaní kresťanskej literatúry do Československa v období neslobody.
10.00 — Sviečková manifestácia
Rekonštrukcia zásahu bezpečnostných zložiek proti pokojnému zhromaždeniu veriacich na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave v roku 1988
10.30 — Jáchymovské peklo
Svedectvo o otrockej práci politických väzňov v uránových baniach
17. november  — verejnosť
16.00 — Jozef a jeho bratia
Dokument venovaný opcii, presídleniu Rusínov z ČSR do Sovietskeho zväzu, vytvorený na základe výpovede Jozefa Bobalika.
17.00 — Tóny v tichu
Rekonštrukčný portrét významného dirigenta Zdenka Bílka, ktorý zažil zaplnené koncertné sály v svetových metropolách, no i pobyt v československých komunistických väzniciach.
18.00 — Tiene barbarskej noci
Na jar roku 1950 nariadil Ústredný výbor KSČ likvidáciu mužských reholí. Cieľom akcie bolo obsadiť kláštory, vysťahovať rehoľníkov a zmocniť sa majetku cirkvi. Dokument vyrozpráva osudy piatich mužov, ktorým štátna moc zmenila životnú dráhu.
19.00 — Reflektor #14
Piatková diskusia o  tom, ako slovenskú spoločnosť (ne)poznamenal socializmus.
Hostia: Oľga Gyarfášová (Inštitút pre verejné otázky), Boris Strečanský (Centrum pre filantropiu)
20.30 — Úkryt v zoo
Po vypuknutí vojny v roku 1939 sa poľská rodina, ktorá vlastní zoo a miluje zvieratá, ocitá v Nemcami okupovanej krajine. Zoo začnú vojaci využívať ako sklad pre svoju muníciu a ich neustála prítomnosť vzbudzuje rôzne strety.
Načítať ďalšie súvisiace články
Načítať viac informácií 

Pozrite si tiež

Veľké upratovanie na sídlisku Poštárka

Vo štvrtok 26. septembra t.r. sa na sídlisku Poštárka konalo „veľké upratovanie“ Neutešený…